Testosteron eksikliği

Testosteron eksikliği, ilişkileri zorlayabilecek en yaygın koşullardan biridir. Bu fenomene neden olan, hangi semptomları karakterize eden ve problemin nasıl çözülebileceği? Bir sonraki makaledeki tüm detaylar.

Testosteron eksikliği

Testosteron eksikliği veya erkek hipogonadizmi, romantik ilişkileri, cinsel yaşamı bulanıklaştırabilen ve hatta her iki tarafın kendine güven duygusunu bozabilecek en yaygın koşullardan biridir. Fenomenin nedenleri, ortak sorunu çözecek belirtiler ve tedaviler, bir sonraki makalede.

Testosteron nedir?

Testosteron erkek cinsiyet hormonudur. Bu hormon zaten testislerde fetüsün gelişimi ile üretilir. Testosteronun vücudumuzda bir takım fonksiyonları vardır: Erkek cinsel sekonder belirtilerinden sorumlu olan cinsel arzuların gelişmesinde öncü bir faktördür: yüz ve göğüs dejenerasyonu, sesin kalınlaşması, kas kütlesi, kemik kalınlaşması ve hatta kırmızı kan hücrelerinin oluşması. Davranış alanında, düşük seviyeler ruh hali kaybına, depresyona, yorgunluğa ve hafıza bozulmasına neden olabilir.

Ergenliğin başlangıcında, bu hormonun vücuttaki seviyesi artar ve bunun sonucunda kasların hızı ve gelişimi gibi sekonder cinsiyet belirtileri ortaya çıkar. Ergenliğin sonunda, vücuttaki testosteron seviyesi yaşamın dördüncü yılına kadar sabit kalır. Bu aşamada, 35 yaşından başlayarak, testislerde üretilen testosteron miktarı, yılda ortalama% 1 oranında yavaş yavaş azalmaktadır.

Her ne kadar bu doğal bir fenomen olsa da ve çoğu durumda testosteron seviyelerindeki azalmaya belirgin semptomlar eşlik etmese de, bazı erkeklerde testosteron atılımında sert bir düşüş vardır ve vücuttaki seviyesi normal aralığın altına düşer. Bu durumda, fiziksel ve davranışsal belirtiler ortaya çıkar ve klinik öneme sahiptir.

Ne sebep olur?

Belirtildiği gibi, testosteron seviyelerindeki düşüşün ana nedeni yaştır. Aslında, evrimsel yaşam beklentisi yaklaşık 40 yıldır, ancak ileri tıp yaşam ömrünün uzamasına neden oldu ve bugün ortalama yaşam beklentisi önemli ölçüde daha yüksek. Bununla birlikte, vücuttaki testosteron üretim oranı bu boşluğu yakalamadı, bu yüzden erkekler yaşamlarının dördüncü on yılında başlayan erkeklik hormonu seviyelerinde belirgin bir düşüş yaşıyorlar. Bunun ötesinde, abdominal obezitehipertansiyon ve diyabetin ortaya çıkması, kanser ve hatta radyoterapi ve kemoterapi gibi belirli tedaviler gibi çeşitli hastalıklar da dahil olmak üzere testosteron seviyelerinde düşüşün başka nedenleri de vardır.

Fiziksel sonuçları nelerdir?

Testosteron eksikliğinin en hassas göstergelerinden biri de cinsel dürtü: en az üç ay boyunca cinsel dürtü düştüğü durumlar hipogonadizmi gösterebilir. Ek olarak, bu hormonun uzun süreli eksikliği osteoporozun erken başlamasına ve kas kütlesinde azalmaya yol açabilir. Hipogonadizm sıkıntısı çekenler kötü ruh halinden, yorgunluktan, halsizlikten ve enerjide önemli bir düşüşten şikayet ederler. Erkek cinsiyet hormonu da kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olduğu için, testosteron eksikliği de kansızlığa neden olabilir.

Evlilik hayatını ve yakın ilişkileri nasıl etkiler?

Testosteron eksikliğinin evlilik hayatı üzerindeki etkisi dolaylıdır ve libido azalmasından kaynaklanır. Örneğin, yaşamının dördüncü on yılında, haftada bir ya da üç kez samimi, tutkulu bir ilişki içinde olan bir adamı ele alalım. Testosteron seviyelerinde önemli bir düşüş cinsel ve yakın temasın tamamen durmasına yol açabilir.

Cinsel dürtünün azalması, yalnızca hormonal yetersizlikten muzdarip olan erkeği değil aynı zamanda eşini: hipogonadizm ve bunun sonucu olarak samimiyetsizliği etkiler, evlilik ilişkisi içinde ciddi karışıklığa, eşde korkulara ve güvende ciddi hasara yol açabilir.

Bunların hepsi sonuçta çift ilişkisini etkileyecektir. Sorunla ilgili cinsel ve cinsel iletişimin yokluğunda, kişilerarası iletişimde ilişkide önemli zorluklara yol açacak bir bozulma da olabilir. Eşin testosteron eksikliğinden kaynaklanan libido düşüklüğü, partner tarafından cazibe eksikliği olarak yorumlanırsa, ilişkideki gerginlik, kavga ve hatta büyük sorunlara neden olabilir. Ek olarak, testosteron eksikliği, her iki tarafın özgüvenine ve güvenine zarar verebilir.

Nasıl teşhis edilir?

Testosteron eksikliği, aile hekimi tarafından yönlendirilen basit bir kan testi ile teşhis edilir. Çoğu durumda, doktor ayrıca hipogonadizm kaynağını teşhis etmek için ileri testler isteyecektir. Testosteron düzeyleri için kan testi, uyandıktan iki saat sonra yapılması tavsiye edilir. Kandaki bu hormon seviyeleri çok yüksek olmasına rağmen test objektif sonuçları yansıtacaktır.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Testosteron eksikliğinin tedavisi, dış kaynaklı bir testosteron da dahil olmak üzere cinsel sağlık uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Tedavi iki şekilde verilir: cilde veya jele uygulanan jel.

Testosteron Jel

Her gün cilde uygulanabilir ve kandaki hormonun düzgün bir fizyolojik seviyesini korur. Tedavinin etkinliği, hastanın uygun kullanımına ve sebatına bağlıdır: jel düzenli olarak günlük olarak uygulanmalıdır. Her gün bir aktif koku.

Kısa süreli testosteron enjeksiyonları

Testosteron, her üç haftada bir intramüsküler enjeksiyonla uygulandı. Doz, hastanın enjeksiyonlara klinik yanıtına ve genel testosteron seviyesine göre belirlenir. Enjeksiyonun etkisi sabit değildir.Aslında, enjeksiyondan önce, testosteron seviyesi düşüktür, enjeksiyondan sonra, vücuttaki hormon seviyesi yavaş yavaş artar ve bir sonraki enjeksiyonun yanında vücuttaki testosteron seviyeleri tekrar düşer.

Uzun süreli

Bu enjeksiyon her üç ayda bir verilir ve testosteronun vücuttaki doğal aktivitesini taklit eder ve böylece hormonal dengede yardımcı olur. Kısa süreli enjeksiyonun aksine, bu hormon yavaş salınır ve bu nedenle kandaki hormon seviyelerinde aşırı dalgalanmalara neden olmaz.

Tedaviden önce bilinmesi gerekenler nelerdir?

Dış testosteron tedavisi, kandaki hormon seviyelerindeki değişikliklerden etkilenebilecek serum testosteron, karaciğer fonksiyonu ve PSA gibi çeşitli önlemlerin sürekli izlenmesini gerektirir.

Semptomlar periyodik olarak değerlendirilmelidir. Laboratuvar testlerinde görülen iyileşmenin, klinik semptomlarda görülen iyileşmeyi ilerletebileceğini vurgulamak önemlidir.

Ayrıca, prostat kanserinin gelişmesini önlemek için periyodik olarak prostat muayenesi (fizik muayene veya kan testleri ile) yapılmalıdır. Bu hormonun vücutta doğal olarak bulunması nedeniyle, tüm tedavilere önemli yan etkiler eşlik etmez.

Yarar hastadan hastaya değişir ve kandaki testosteronun başlangıç ​​seviyesine bağlıdır. Başarılı tedavinin ilk işaretlerinden biri libido ve libidodaki bir gelişmedir. Ek olarak, testosteron tedavisi enerji ve canlılık seviyelerinin artmasına yardımcı olur ve yaşam kalitesini ve göreliliği önemli ölçüde iyileştirebilir.

Yukarıda listelenen semptomlardan bir veya daha fazlasının mevcut olduğu durumlarda veya libidoda bir rahatsızlığın olduğu durumlarda, sorunun kaynağını teşhis etmek ve tedaviyi kolaylaştırmak için bir muayene yapmak önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.