Solunum sistemi tümörleri nedir?
İyi huylu tümörler kendiliğinden tedavi edilebilir, ancak çoğunlukla ameliyatla çıkarılırken, kötü huylu tümörler, aşamaya bağlı olarak cerrahi olarak tedavi edilir: radyoterapi, kemoterapi veya bu yöntemlerin bir kombinasyonu ile. Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon insan akciğer kanserinden ölüyor.

Burun polipleri
Nazal polipler, burun boşluklarının mukoza zarında ve paranazal sinüslerde oluşan mukoza zarının kronik iltihaplanması (alerjik veya dumanlı rinit) nedeniyle oluşur.
Büyük polipler sık burun tıkanıklığına, burun akıntısına ve horlamaya neden olur ve en şiddetli vakalarda polipler kronik sinüzite, koku duyusunun kaybolmasına veya tıkayıcı uyku apnesinin kötüleşmesine neden olur.
Ses teli polipleri
Ses tellerinde polipler, sesin aşırı yorulması veya alerji ve tahriş edici maddelerin neden olduğu kronik iltihaplanma nedeniyle oluşur.
Seste değişikliklere (disfoni) neden olurlar. Polipler ses tellerindeki nodüllerle veya sesin aşırı yorulması nedeniyle ortaya çıkan ve genellikle kendiliğinden iyileşen zararsız lezyonlarla karıştırılmamalıdır. Polipler, hava yollarının doğal açıklıklarından geçilerek yapılan cerrahi olarak tedavi edilir.
Disfoni
Seste anormallik, gırtlak veya onu kontrol eden sinirlerle ilgili sorunlar nedeniyle oluşur: ses daha keskin, daha derin, kısık veya gırtlaklıdır veya tamamen kaybolur.
Disfoni genellikle ses tellerinin nodülleri veya poliplerinden kaynaklanır, ancak solunum sistemi hastalıklarının bir belirtisi de olabilir: larenjit, gırtlak kanseri, bronş kanseri vb.
Boğaz tümörleri
Boğaz tümörleri iyi huylu olabilir, ancak daha sık nedenleri sigara, alkolizm ve kanserojen maddelere maruz kalma olan faringeal mukoza kanseridir.
Bazı etnik gruplarda (güneybatı Asya, Akdeniz) boğaz kanseri, mononükleozun nedeni olan Epstein-Barr virüsünden kaynaklanabilir.
Gırtlak kanseri
Ses tellerinde veya gırtlak duvarında oluşur. Larenks kanserinin ana nedenleri sigara ve alkolizmdir ve en çok 40-60 yaş arası erkekleri etkiler.
Bu hastalık ses, nefes alma ve yutma ile ilgili problemlerin yanı sıra kulakta ağrı şeklinde kendini gösterir.
Radyoterapi (kemoterapi ile birlikte) ve tümörün kapladığı alana bağlı olarak larinksin bir kısmının veya tamamının çıkarılmasını içeren larenjektomi ile tedavi edilir.
Parsiyel larenjektomi, sesin rehabilitasyonu gerekli olabilse de, normal solunum ve konuşmanın geri dönmesini sağlar.
Total larenjektomi, ses kaybına neden olur ve trakeostomiyi de içeren boğazın tamamen yeniden şekillendirilmesiyle birleştirilir.
Bronkopulmoner kanser (akciğer kanseri)
Akciğer kanseri, bronşlarda veya daha seyrek olarak pulmoner alveollerde ortaya çıkan kötü huylu bir tümördür.
Çoğunlukla nedeni sigara içmektir, ancak hava kirleticilerine uzun süreli maruz kalma da bir risk faktörü olabilir.
Öksürük, kanlı öksürme, nefes darlığı veya göğüs ağrısı ile kendini gösterir ve bu semptomlara yorgunluk, iştahsızlık ve kilo kaybı eşlik eder.
Tümörün türüne ve kapsamına bağlı olarak tedavi esas alınır.
Erken evrelerde çoğu kanser cerrahi olarak, yani akciğerin bir kısmı veya tamamı alınarak tedavi edilebilir, ardından radyoterapi veya kemoterapi uygulanır.
Birincil plevral kanser
Bu nadir görülen akciğer kanseri türü, öncelikle asbeste maruz kalan insanları (madenciler, inşaat işçileri vb.)
Etkiler. Ayrıca asbeste maruz kaldıktan 30-50 yıl sonra ortaya çıkar ve göğüs ağrısı, nefes almada güçlük ve akciğer dokusunun iltihaplanması ile kendini gösterir.
Semptomlar
– ses problemleri
– Solunum Problemleri
– yutma problemleri
– öksürük
– göğüs ağrısı