Ensefalit nedir? Ensefalit neden olur?
Ensefalit, beynin iltihaplanmasıdır. Hastalığa çoğunlukla viral bir enfeksiyon veya otoimmün reaksiyon neden olurken, daha az sıklıkla kafatasındaki travmanın, zehirlenmenin, bakteriyel enfeksiyonun veya tümörün sonucudur.

Orta ve şiddetli ensefalit formları arasında ayrım yapıyoruz. Orta derecede ensefalit, uyuşukluk ve grip benzeri semptomlar ve baş ağrısı olarak ortaya çıkar. Bazen yavaş bir düşünce ve konuşma akışına, ruh hali değişimlerine ve endişeye neden olmak mümkündür. Ensefalit nedir? Ensefalit neden olur? merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları..
Şiddetli ensefalit formlarının kalıcı sonuçları olabilir ve ölüme yol açabilir. Ciddi nörolojik problemlerin kaynağıdırlar (konvülsiyonlar, konfüzyon, hafıza problemleri, duyusal ve motor bozukluklar).
Viral ensefalit
Çoğu durumda ensefalit, beynin sivrisinek ısırıkları (Japon ensefaliti, Batı Nil ateşi), keneler (kene kaynaklı meningoensefalit) veya memeliler (kuduz) ile bulaşabilen bir virüsle doğrudan enfeksiyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Herpetik ensefalit
Herpetik ensefalit, spesifik tedaviye (asiklovir) yanıt veren birkaç ensefalit formundan biridir. Esas olarak 3 yaşın altındaki çocukları ve 40 ile 50 yaş arasındaki yetişkinleri etkiler. Herpes simpleks virüsünden kaynaklanır ve viral ensefalitin en yaygın şeklidir.
Bu virüs, herpetik bir yara veya enfekte bir nesne (havlu, çatal bıçak takımı) ile doğrudan temas yoluyla bulaşır. Bu ensefalit formu, yüksek ölüm oranı ile karakterizedir. Herpetik ensefalitten şüphelenildiği anda, teşhis doğrulanmadan önce bile hastaya asiklovir reçete edilir, çünkü tedaviye erken bir aşamada başlanmazsa sonuçlar ciddi olabilir.
Postinfeksiyöz ensefalit
Postenfeksiyöz ensefalit, beyni doğrudan etkilemeyen bir enfeksiyondan sonra meydana gelen otoimmün reaksiyonun bir sonucudur.
Grip, çiçek hastalığı, kızamıkçık, çocuk felci veya AIDS virüsleri bu ensefalite neden olabilir. Aşı yapıldıktan sonra bile ortaya çıkabilse de çok nadirdir.
Semptomları
– grip benzeri semptomlar
– baş ağrısı
– hafıza problemleri
– bilinç bulanıklığı, konfüzyon
– Anormal davranış
– uyuşukluk
– koordinasyon sorunları
– konuşma problemleri
– fotofobi
– duyusal bozukluklar
– felç
– motor bozukluk
Nasıl önlenir?
Kuduz, kızamıkçık, çocuk felci, grip, çiçek hastalığına karşı aşılama. Sivrisinek koruması.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez