İyi Bilinen Böbrek Taşlarını Önlemenin 8 Yolu

Böbrek taşlarını önlemenin çeşitli yolları, bu sağlık bozukluğundan uzak durabilmemiz için hükümler olarak iyi bilinmelidir. Böbrek taşları, böbreklerde oluşan sert mineral birikintileridir.

01.06.2023
İyi Bilinen Böbrek Taşlarını Önlemenin 8 Yolu

Böbrek taşları yalnız bırakılmaması gereken bir tıbbi durumdur. Böbrek taşları vücutta kaldığında komplikasyonlar gelişebilir. Böbrek taşı, böbreği mesaneye bağlayan tüpü tıkarsa, idrar vücuttan çıkamaz. Bu işlev bozukluğu daha sonra idrar yolu enfeksiyonu (İYE) veya böbrek enfeksiyonu geliştirme riskini artırabilir. İyi Bilinen Böbrek Taşlarını Önlemenin 8 yolunu öğrenmek için makaleyi

 

Tekrarlayan böbrek taşları üriner sistemde tıkanıklığa neden oluyorsa, bu kronik böbrek hastalığı riskini artırabilir. Aslında, böbrek taşı yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde 50’si 5-7 yıl içinde başka bir böbrek taşı geliştirdiğini bildirdi. Kronik böbrek hastalığı veya kronik böbrek yetmezliğinin kendisi, böbrek hasarı nedeniyle böbrek fonksiyonunun kademeli olarak azaldığı bir durumdur. Son dönem kronik böbrek hastalığında veya 5. evrede ise yapılabilecek tek tedavi böbreğin vücuttaki görevini hemodiyaliz (diyaliz) veya böbrek nakli gibi böbrek tedavisi ile değiştirmektir.

 

 

Böbrek taşlarının oluşması

 

Böbrek taşlarının oluşmasıBunun için böbrek taşlarının oluşmasını önlemenin çeşitli yollarını belirleyin. Temelde böbrek taşlarını önlemenin kesin bir yolu yoktur, özellikle de ailede bu hastalık öyküsü varsa. Buna rağmen, bazı ilaçların yanı sıra diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonunun, kişinin bu sağlık sorunu riskini azaltmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır.

 

Aşağıdakiler, böbrek taşlarını doğal olarak ve iyi düşünülmüş ilaçlar yardımıyla önlemenin bazı yollarıdır:

 

– Yeterince içmezseniz, idrar çıkışınız düşük olacaktır.

 

– Düşük idrar çıkışı, idrarınızın daha konsantre olduğu ve böbrek taşlarına neden olabilecek idrar tuzlarını çözme olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir.

 

– Su dışında, limon suyu ve portakal suyu da vücudu nemlendirmek için iyi seçeneklerdir.

 

– Limon suyu ve portakal suyu, taş oluşumunu engellediği bildirilen sitrat içerir.

 

– Her gün yaklaşık sekiz bardak veya iki litre idrarı atmaya yetecek kadar sıvı içmeye çalışın.

 

– Çok fazla egzersiz yapıyorsanız veya terliyorsanız, ekstra sıvıya ihtiyacınız olabilir.

 

– İdrarınızın rengine bakarak sulu olup olmadığınızı anlayabilirsiniz . Uygun şekilde kaçınılırsa, idrarınız berrak veya açık sarı renkte olmalıdır.

 

Daha fazla kalsiyum açısından zengin yiyecekler yiyin

Böbrek taşlarının en yaygın türlerinden biri kalsiyum oksalat taşlarıdır.

 

Adı kalsiyum oksalat olduğundan, birçok insan böbrek taşlarını önlemenin bir yolu olarak kalsiyum kaynaklarını yemekten kaçınmaları gerektiğini düşünüyor. Oysa gerçek tam tersi. Kalsiyum açısından düşük bir diyet böbrek taşı riskini ve osteoporoz riskini artırabilir.

 

Ayrıca böbrek taşı geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olmak için yüksek kalsiyum içeren yiyecekler yemeniz tavsiye edilir . Az yağlı süt, az yağlı peynir ve az yağlı yoğurt, kalsiyum açısından zengin gıda seçenekleridir.

 

Tuz tüketimini sınırlayın

Yüksek tuzlu bir diyet, kalsiyum böbrek taşı riskini artırabilir. İdrarda çok fazla tuz kana idrardan geri emilir olmaktan kalsiyumu önleyebilir. Bu durum idrarda yüksek seviyelerde kalsiyuma neden olabilir ve bu da kristal veya böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle, daha az tuz yemenin idrar kalsiyum düzeylerini daha düşük tutmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. İdrar kalsiyumu ne kadar düşükse, böbrek taşı riski o kadar düşük olur.

 

Sodyum alımınızı azaltmak için gıda etiketlerini dikkatlice okuyun.

Sodyumda çok yüksek olduğu bilinen yiyecekler şunları içerir: Cips ve kraker gibi işlenmiş gıdalar Konserve çorba Konserve sebzeler İşlenmiş et, glutamat içeren gıdalar Sodyum nitrat içeren yiyecekler Sodyum bikarbonat (kabartma tozu) içeren yiyecekler. Yiyecekleri tuz kullanmadan baharatlamak için taze otlar veya tuzsuz bitkisel baharat karışımı deneyin.

 

Oksalat açısından zengin gıdaların tüketimini sınırlayın

Bazı böbrek taşları, gıdalarda bulunan ve idrarda kalsiyuma bağlanan ve böbrek taşları oluşturan doğal olarak oluşan bir bileşik olan oksalattan yapılır. Oksalat bakımından zengin gıdaları sınırlamanın nihayetinde böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Potasyumda Yüksek 12 Gıda Oksalat oranı yüksek bazı yiyecekler şunlardır:

 

– Ispanak

– Çikolata tozu

– Tatlı patates

– Kahve

– Bamya

 

Böbreklere ulaşmadan önce sindirim sisteminde birbirine bağlanır, bu nedenle yüksek oksalat ve kalsiyumdan zengin yiyecekleri aynı anda yerseniz taşların oluşması daha zordur.

 

Kırmızı et, kümes hayvanları ve kabuklu deniz ürünleri, hayvansal protein bakımından yüksek gıdalardır. Bu çeşitli yiyecekler vücuda böbrek taşlarını tetikleyebilecek iki şey yapabilir.

 

İlk olarak, hayvansal proteinli gıdalar vücudun daha fazla ürik asit üretmesini sağlayabilir.  İkincisi, bu gıdalar böbrek taşlarını uzak tutmaya yardımcı olan ve mevcut taşların büyümesini engelleyen bir madde olan sitrat sistemini soyabilir.

 

Bu nedenle, daha iyi sağlık için hayvansal proteinli gıdaların tüketimini sınırlayın. Yeterli protein alımını sağlamak için ara sıra kırmızı, kümes hayvanları veya kuru etleri aşağıdaki gıdalarla değiştirin: Fındık Baklagiller 6. C vitamini takviyesi tüketimini sınırlayın C vitamini (askorbik asit) takviyesinin özellikle erkeklerde böbrek taşlarına neden olduğu bildirilmiştir . 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yüksek dozda C vitamini takviyesi alan erkekler böbrek taşı geliştirme riskini ikiye katladı.

 

Araştırmacılar, gıdalardan alınan C vitamininin aynı riski taşımadığını doğrulamaktadır.

 

Şu anda almakta olduğunuz ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun.

 

Bazı durumlarda, yemek seçimlerinizi değiştirmek böbrek taşlarının oluşmasını önlemek için yeterli olmayabilir. Tekrarlayan böbrek taşlarınız varsa, önleme planınızda ilacın rolü hakkında doktorunuzla konuşun. Bilindiği gibi bazı reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlar böbrek taşlarına neden olabilir.

 

Bu ilaçlardan bazıları şunlardır:

 

– Dekonjestan

– diüretik

– Proteaz inhibitörleri

– Antikonvulsan

– Steroid

– Kemoterapi ilaçları

 

Bu ilacı ne kadar uzun süre alırsanız, böbrek taşı geliştirme riskiniz o kadar yüksek olur. Bu ilaçlardan birini alıyorsanız, diğer tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşun. Doktorunuzun onayı olmadan reçeteli ilaçları almayı bırakmamalısınız.

 

Koruyucu hekimlik hakkında doktorunuzla konuşun

Bazı böbrek taşı türlerine yatkınsanız, bazı ilaçlar idrarınızdaki madde miktarını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Reçete edilen ilaç türü, genellikle aldığınız taş türüne bağlıdır.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.