Tonsillektomi, yani bademcik ameliyatı, sıkça tercih edilen bir cerrahi işlemdir. Özellikle tekrarlayan bademcik iltihapları, uyku apnesi gibi durumlarda uygulanır.
Asemptomatik bakteriüri tedavisi var mı?
Asemptomatik bakteriüri, bakteri pozitif bulunmasına rağmen hastada herhangi bir belirtiye neden olmaz.
Asemptomatik bakteriüri, bakterisi tedavi edilmeli mi sorusu sıklıkla sorulmaktadır.
Bazen asemptomatik bakteriüri, idrar örneğinin uygunsuz şekilde toplanmasından kaynaklanan kontaminasyonun bir sonucu olabilir.
Kural olarak asemptomatik bakteriüri tedavi edilmez, ancak bazı vakalarda tedavi gerekir.
Asemptomatik bakteriüri şu durumlarda tedavi edilmelidir:
- hamile bir kadın
- invaziv jinekolojik veya ürolojik bir prosedür geçirecek kişiler
- İdrar sondasının çıkarılmasından sonra 48 saatten daha uzun süre bakteriüri varlığı
- Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (nakledilen organı, kötü huylu hastalığı veya HIV enfeksiyonu olanlar)
Asempomatik bakteriüri nasıl tedavi edilir?
- Her şeyden önce bol miktarda sıvı içmek önemlidir; günde en az 6 ila 8 bardak. Su, şekersiz meyve suları ve çay içmek en iyisidir; Uva çayı ve kızılcık suyu veya çayının özellikle yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Uva çayı, antiinflamatuar ve antibakteriyel bileşenlere sahiptir ve kızılcık preparatlarının etkinliklerine dair sağlam temellere dayanan bilimsel kanıtlar bulunmamasına rağmen, pratikte semptomları hafifletmeye yardımcı oldukları gösterilmiştir.
- İhtiyaç duyduğunuzda idrar yapın ve idrarı tutmayın; bu, bakterilerin gelişmesini ve çoğalmasını ve dolayısıyla enfeksiyonun ortaya çıkmasını teşvik eder.
- Daima tamamen ıslanmaya çalışın.
- Kafein alımınızı azaltın, alkol ve sigara içmeyin; bunların hepsi mesaneyi tahriş edebilir ve iltihabı destekleyebilir.
- Samimi alanın hijyenini uygun şekilde koruyun. Güçlü sabunlardan kaçının, hijyenik pedleri ve tamponları düzenli olarak değiştirin ve dar giysiler giymekten kaçının.
- Pamuklu iç çamaşırı giyin ve sentetik malzemelerden ve çok dar günlük iç çamaşırlarından kaçının. Pamuk nefes alabilir, sentetikler ise nemi tutar ve bakteri ve mantarların büyümesine yardımcı olur.
Ek ipuçları
- Dışkılamadan sonra daima önden arkaya doğru silin, asla tersi yönde değil. Bu, anüs ve üretra arasında bakteri transferi riskini önemli ölçüde azaltır.
- Her cinsel ilişkiden sonra idrara çıkın; bu, potansiyel olarak bulaşan bakterilerin idrar sistemi yoluyla daha fazla nüfuz etmesini önler.
- C vitamini alımınızı artırın. C vitamininin idrarın asitliğini arttırdığı ve dolayısıyla bakteri gelişimini önlediği kanıtlanmıştır. Daha fazla meyve ve sebze yiyin ve besin takviyesi olarak C vitamini almaya başlamayı planlıyorsanız öncelikle doktorunuza danışın.
- Probiyotik alın; idrar yolu enfeksiyonlarını önlemede önemli bir rol oynarlar. Gıda takviyesi olarak mevcutturlar ancak probiyotik yoğurtlarda ve kefirde de bulunurlar.
Gebelikte idrar yolu enfeksiyonunda hangi antibiyotik kullanılır?
Gebelikte sürecinde eczanelerde en sık kullanılan antibiotikler şu şekilde; Sefaleksin, Nitrofurantoin ve Amoksisilin içeren ilaç kullanır.. Ayrıca tedavinin sonunda tekrar idrar kültürü yapılmalı, aylık olarak da tekrarlanmalı.
YORUMLAR